Cele mai frumoase rochii de zi

Rochia este considerată simbolul feminității în majoritatea culturilor pământului. Aceasta îmbracă trupul femeii, oferindu-i eleganță, senzualitate și feminitate, bineînțeles ținând cont și de tipul rochiei și al evenimentului pentru care se poartă. De-a lungul timpului, cele mai frumoase rochii de zi au suferit anumite modificări, de la lungime, decolteuri, mâneci, materiale și așa mai departe. De asemenea, un alt criteriu după care se aleg rochiile de zi, cel puțin în zilele noastre, este după forma corpului. Dacă sunteți curioși să aflați mai multe informații despre cele mai frumoase rochii de zi, despre istoria acestora și despre cum să le alegeți în funcție de forma siluetei dumneavoastră, citiți în continuare.

Cele mai frumoase rochii de zi în istorie
După cum era firesc și natural, rochia a evoluat pe măsura timpului și a ajutat la ilustrarea poziției ierarhice în societate, concepțiile, mentalitățile și tradițiile vremii. Cele mai frumoase rochii de zi difereau de la o cultură la alta, iar ceea ce era considerat superb în Franța anilor 1900, putea fi considerat de nepurtat în Grecia aceleiași vremi.

Unele dintre cele mai controversate și frumoase rochii de zi erau rochiile din Egiptul antic. Aceasta a evoluat în permanență, însă elementul cheie al rochiilor de zi egiptene a rămas constant dezgolirea trupului și evidențierea trupului femeii. Un aspect important al acestor rochii era și materialul din care erau confecționate deoarece era o zonă cu un climat destul de cald și de uscat, în marea majoritate a timpului.

Primele rochii de zi din Egipt aveau o lungime până aproape în pământ, oprindu-se în preajma gleznelor, mânecile erau lungi, însă corpul femeii era evidențiat prin înnodarea materialului sub sâni, truc ce avea rolul de suport pentru bust, dar și evidențierea taliei și a sânilor. În ceea ce privește materialul din care erau confecționate, cele mai frumoase rochii de zi din acea perioadă erau făcute din in, pentru a permite corpului să respire. Modelul imediat următor acestuia devenise prins de umeri, fără mâneci, iar în unele cazuri putea să semene cu unele furouri din zilele noastre. De remarcat este însă că nu era o urma de vulgaritate să ai corpul dezgolit în acele vremuri, ci o dovadă de rafinament. Cele mai frumoase rochii de zi erau purtate și de cele ce slujeau la templele zeilor, de multe ori acestea purtându-și bustul descoperit.

Unele dintre cele mai avantajoase femei din punct de vedere creativ erau femeile din India. Acestea aveau pe post de cele mai frumoase rochii de zi niște costumații numite sari. Acestea erau abundente în culoare și model și toate aveau inclusă în structură o eșarfă lungă, pe care femeile puteau să și-o prindă după bunul plac, creativitatea lor fiind pusă în evidență. De cealaltă parte, cele mai frumoase rochii de zi din China nu aveau nimic de-a face cu creativitate și culoare, acestea neavând voie să încurajeze creativitatea. Culorile erau terne, croiurile simple, majoritatea rochiilor semănând cu uniforme. Ba mai mult, femeile de la țară nici nu purtau rochii, ci optau mai degrabă pentru pantaloni.

În cultura japoneza, cele mai frumoase rochii de zi erau împărțite în funcție de clasa socială. Țărănimea nu opta pentru rochii, ci mai degrabă pentru fuste, iar munca pământului se făcea de cele mai multe ori la bustul gol. Lucrurile stăteau diferite pentru femeile din înalta societate. În acel caz, cele mai frumoase rochii de zi erau considerate kimono-urile din mătase. O dovadă de eleganță din acele timpuri o reprezenta deținerea și purtarea a cât mai multor kimono-uri în societate.

Cele mai frumoase rochii de zi în zona Greciei erau diferite de ce s-a menționat până atunci. Acestea erau în esență veșminte simple, tunici,  ale căror croiuri și forme varia în funcție de activitățile întreprinse. Doamnele din înalta societate cum ar fi preotesele sau prințesele, scoteau în evidență ținutele prin accesorii opulente, podoabe de lux, acestea oferind un plus de eleganță în contrast cu rochiile albe simple.

Evoluția rochiei de zi a fost marcată de perioada Evului Mediu, perioadă în care începea să aibă loc emanciparea femeilor. Cele mai frumoase rochii de zi din acele timpuri deja permiteau accesul la gleznă, iar bustul era frumos pus în evidență de un decolteu în formă de V. În funcție de rangul pe care îl ocupa o doamnă, rochia de zi putea avea o trenă, însă indiferent de poziția socială, rochia avea talia marcată imediat sub sâni, în prezent această croială fiind denumită o talie de tip „empire”.

Odată cu venirea Renașterii, în moda vestimentară feminină și-au făcut apariția două elemente caracteristice, care au rămas de efect și în prezent: corsajul și crinolina. Impactul acestor două elemente a fost atât de mare încât a persistat evoluției timpului, ele fiind folosite și în ziua de astăzi, însă nu pentru rochiile de zi, ci pentru cele de ocazie. Utilizarea crinolinei în rochiile de zi apare pentru prima dată în Spania. Cele mai frumoase rochii de zi din acele vremuri erau considerate cele cu crinolina deoarece folosirea crinolinei masca șoldurile proeminente, element caracteristic femeilor latine. Un alt truc folosit pentru mărirea acestei zone erau folosirea unui cadru din metal, în formă de clopot, pentru a oferi o structură rochiei. Deși un artificiu de efect, această tehnică le micșora mobilitatea femeilor. Cele mai frumoase rochii de zi difereau de la o clasă socială la altă, în funcție de aceasta putând fi adăugate diverse accesorii precum mantiile, iar mânecile puteau să fie bufante sau detașabile, iar pe măsura avansării în rang, creșteau și pietrele și artificiile de împodobire ale rochiei.

Corsetul rochiilor apare tot în zona latină, anume chiar în inima sa, în Italia. La început, corsetele erau confecționate din benzi de metal, erau fixate cu balamale și erau ajustate în așa fel încât să ofere bustului o formă ideală. Corsetele erau nelipsite din construcția celor mai frumoase rochii de zi ale vremii. De asemenea, modelarea acestora s-a făcut în funcție de tendințele care guvernau timpurile, în special obținerea unei talii de viespe. Corsetul a fost înlocuit abia în anul 1914, când a apărut sutienul, însă se mai folosește și astăzi pentru unele evenimente, mult mai puțin însă pentru rochiile de zi.

Un truc folosit de femeile Franței Evului Mediu era folosirea trenei pentru confecționarea tuturor rochiilor. Cele mai frumoase rochii de zi din acea vreme aveau trenă tot cu un scop estetic, anume cel de a masca și a acoperi picioarele robuste și șoldurile late. De asemenea, lungimea trenei reprezenta și etalonul poziției sociale – cu cât era trena mai lungă, cu atât era mai înalt gradul pe care îl ocupa femeia respectivă în societate.

Pe măsura evoluției timpului, istoria rochiei de zi aduce tot mai mult cu ceea ce se regăsește și în prezent. Lungimea rochiei scade pe măsura înaintării în vreme, lucru care se întâmplă invers pentru mărimea decolteului, acesta adâncindu-se pe măsura trecerii timpului. De asemenea, au luat naștere mult mai multe forme de rochii: cambrate, în formă de A, rochia tip cămașă, rochia peplum, rochia dreapta, iar lista poate continua. Cele mai frumoase rochii de zi din prezent vin cu alt tip de provocare, anume ce stil de rochie trebuie să alegeți în funcție de forma siluetei dumneavoastră, informații pe care le puteți găsi mai jos.

Cele mai frumoase rochii de zi pentru o siluetă tip CLEPSIDRĂ
Dacă aveți o siluetă în care dimensiunea șoldurilor este direct proporțională cu cea a umerilor, iar talia este foarte îngustă, atunci cele mai frumoase rochii de zi pentru dumneavoastră sunt cele pentru o siluetă clepsidră. Secretul pentru alegerea unor rochii perfecte siluetei dumneavoastră nu ține de corecția optică, ci de evidențierea atuurilor pe care le posedați.

Sfatul principal care trebuie urmat este marcarea taliei, cel mai subțire punct al siluetei dumneavoastră. De asemenea, trebuie să aveți grijă cum jonglați cu volumele. Nu puneți prea mult accent pe una din părțile corpului – silueta se va deforma. Totodată, cele mai frumoase rochii de zi pentru dumneavoastră pot fi cele cambrate, dar nu exagerat de mulate.

Cele mai frumoase rochii de zi pentru o siluetă tip DREPTUNGHI
Dacă aveți o siluetă în care dimensiunea umerilor este egală cu cea a șoldurilor, însă talia este nemarcată, atunci cele mai frumoase rochii de zi pentru dumneavoastră sunt cele pentru o siluetă dreptunghiulară. Cele mai bune stiluri pe care puteți să le urmați sunt cele androgine, cu linii drepte, simple și curate.

Ca trucuri stilistice, puteți opta pentru rochii care să adauge volum atât în partea de sus, cât și în partea de jos, obținând astfel ideea de talie conturată. De asemenea, contrastul între culori poate oferi un alt avantaj optic. Încercați să vă feriți de rochii mulate. Cele mai frumoase rochii de zi pentru dumneavoastră ar putea să fie rochiile în formă de A, care sunt marcate în talie cu o curea subțire.

Cele mai frumoase rochii de zi pentru o siluetă tip PARĂ
În cazul în care aveți o siluetă în care șoldurile sunt puțin mai late decât umerii, iar talia este puțin evidențiată, cele mai frumoase rochii de zi pentru dumneavoastră sunt cele pentru o siluetă pară.

Un truc excelent pentru o rochie de zi este optarea pentru rochii cu umeri evidențiați, fie drepți, fie bufanți, pentru a se oferi efectul de clepsidră. De asemenea, optați pentru rochii degrade sau color-block, care să aibă o culoare deschisă în partea de sus, iar în partea de jos să fie o culoare închisă.

Cele mai frumoase rochii de zi pentru o siluetă tip MĂR
Dacă silueta dumneavoastră are umerii mai mari decât șoldurile, iar talia nu este evidențiată, cele mai frumoase rochii de zi pentru dumneavoastră sunt cele pentru o siluetă în formă de măr. Cel mai mare avantaj al dumneavoastră este faptul că dispuneți de picioare mai subțiri și mai tonifiate de la natură, iar cele mai frumoase rochii de zi ar trebui să evidențieze acest lucru.

Puteți opta pentru rochii cu decolteu in forma de V și croi în formă de A, pentru maximizarea siluetei dumneavoastră, precum și rochii cu materiale ușor transparente în partea de jos a corpului.

Cele mai scumpe rochii de zi

Cele mai scumpe rochii de zi

Rochiile de zi sunt întotdeauna o idee vestimentară excelentă pentru diferite situații și împrejurări. Pot fi purtate la întâlniri profesionale, la servici sau la diferite ocazii festive. Deseori, rochiile de zi evidențiază feminitatea sau respectul pentru codurile vestimentare. Cele mai scumpe rochii de zi sunt, în primul rând, fabricate din […] mai mult »

Cele mai ieftine rochii de zi

Cele mai ieftine rochii de zi

Rochiile de zi sunt caracterizate de materiale rezistente și calitative, de culori plăcute și de printuri variate. Deseori, sunt accesorizate cu cordoane, curele, buzunare sau gulere. Pot fi asimetrice, cu croială în A, midi sau până la gambe. Lineare sau în falduri, rochiile de zi sunt nelipsite din garderoba femeilor. […] mai mult »

Cele mai bune branduri de rochii de zi

Cele mai bune branduri de rochii de zi

Numeroase situații cer ca femeile să arate impecabil în rochii de zi, motiv pentru care brandurile cu renume pun la dispoziție rochii cu croieli diferite, în culori profesionale și cu accesorii de bun gust. Cele mai bune branduri de rochii de zi folosesc materiale superioare, precum bumbac organic, in, modal, […] mai mult »

Ce rochii se poartă în această toamnă. 6 modele din care să-ţi alegi favorita

Rochia are farmecul şi şarmul ei, feminitatea unei femei fiind mult scoasă în evidenţă prin purtarea rochiei potrivite. Rochia nu înseamnă doar eleganţă şi etichetă, modelele, croielile şi culorile fiind foarte ofertante, putându-se adapta oricărei situaţii, siluete şi posturi. Toamna anului 2017 vine să-şi încânte doritoarele cu modele şi materiale […] mai mult »